Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást...

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tej...

Teljes kiőrlésű kenyér, pirított zabpehellyel /házi kenyér/

Teljes kiőrlésű kenyér, pirított zabpehellyel Első kenyérsütésem, így talán kicsit túlkelt a tészta, és ezért lapossabb, de ízre, állagra csodás. Kívűl ropog, belül puha. Teljes kiőrlésű liszttel és zabpehellyel készült.     HOZZÁVALÓK: - 350g teljes kiőrlésű liszt - 160g finomliszt - 2 tk só - 25g friss élesztő - 1 tk cukor - 5dkg margarin  - 300 ml langyos víz ZABPELYHES MASSZA: - 10 dkg zabpehely - 5 dkg búzadara - 5 dkg  vaj - 1/2 tk só - 250 ml víz KENÉSHEZ: - 2 ek víz - 2 ek zabpehely ELKÉSZÍTÉS: A zabpelyhet és a búzadarát megpirítom /kevergetés mellett/ a vajon, hamár olyan pirult-diós illata van megsózom, elzárom alatta tüzett, és leöntöm 250ml forrásban lévő vízzel. Elkeverem, és hagyom kihűlni. A liszteket tálba mérem, elkeverem benne a 2tk sót. A kimért langyos vízben elkeverem a 1 tk cukrot, és ebben futtatom fel az élesztőt. A zabpelyhes masszát, a hideg margarint, az élesztős folyadékot a lisztekhez öntöm, és elkezdem géppel dagasztani, kb 15 percet da...

Spenótfőzelék, rántás mentesen

Spenótfőzelék HOZZÁVALÓK: - 1 zacskó friss spenótlevél  - 2,5 dl tej - 2 szelet korpás kenyér - 4 gerezd fokhagyma - csipet fehérbors - só - kis csipet szódabikarbóna - 1 ek tejföl - 1 ek olaj   ELKÉSZÍTÉS:  A 2, 5 dl tejbe áztassuk a kenyér szeleteket.Spenót leveleket megmossuk bő vízben, és felkockázzuk. Kevés olajon megpároljuk a leveleket só és szódabikarbóna hozzáadásával. 5 percet pároljuk kis lángon, majd hozzáadjuk az apróravágott fokhagymát, a csipet borsot és felöntjük a tejjel, amit nem szívott fel a kenyér. 5 percet lefedve főzzük. Majd összeturmixoljuk a kenyérrel, felforraljuk, majd egy merőkanálnyi főzeléket simára keverünk 1 ek tejföllel, ezt is vissza öntjük, kevergetés mellett összeforraljuk. Süthetünk hozzá tükörtojást. Jó étvágyat!

Sajtos és zöldséges börek, leveles tésztából

  Börek vajas leveles tésztából Megkívántam a népszerű török péksüteményt, a böreket, ezért megcsináltam házilag fagyasztott vajas leveles tésztából. Egy sajtosat és egy zöldségest csináltam. Az biztos, hogy laktató étel. Hozzávalók: - 1 csomag fagyasztott vajas leveles tészta (4db-os) - egy kis csészényi olvasztott margarin-vaj keveréke - 1 tojás  a kenéshez Zöldséges töltelék: - 1 bögre apróra vágott zöldség keverék (lehet fagysztott) - 1 kis fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 2 tk pirospaprika - só - csipet őrölt fekete bors - 1 ek liszt - 2ek olaj Apróra vágott hagymát megdinsztelem, ráteszem a zöldségeket és megpirítom kicsit. Megszórom egy kanál liszttel, ezt is lepirítom, majd félrehúzom a tűzről és bepaprikázom, sózom, borsozom, apróra vágott fokhagymát teszek rá. Felöntöm kevés vízzel és fedő alatt puhára párolom. Sajtos töltelék: -  20 dks sajt - 1 tojás - 1 ek tejföl - só Lereszelt sajtot összekevertem egy tojással, egy kanál tejföllel és kevés sóval. Tölté...

Brokkolikrémleves, pirított kenyérkockákkal

  Brokkolikrémleves, pirított kenyérkockákkal   Friss tavaszi leves, brokkoliból, magvas kenyérkockákkal.  Hozzávalók:  - közepes fej brokkoli - kis fej vöröshagyma - két gerezd fokhagyma - 1-2 szelet magvas kenyér 1dl tejbe áztatva - só - 1/2 kk őrölt fehérbors - késhegyni őrölt fekete bors - 1/2 kk bazsalikom - 2 ek 20%-os tejföl - kis kocka vaj - 2 ek olaj - 2 l víz Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, a szárvégeit, a torzsát megpucoljuk és vízbe áztatjuk.  Egy kisebb fej vöröshagymát apró kockára vágunk és elkezdjük dinsztelni két ek olajon. A megmosott brokkoli rózsákat félbevágjuk, a torzsát vékonyan felkarikázzuk és így tesszük rá a hagymára lepirítani. Olyan tíz percet pirítjuk, kevergetve, hogy kiemelje az ízeket. A pirítás utolsó perceiben rátesszük a borsokat, a bazsalikomot, két félbevágott fokhagymát és ezzel is átforgatjuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, teszünk bele egy kocka vajat, és így főzzük fedő alatt 30 p...

Sertés Gulyásleves, házi csipetkével

Most az egyik kedvenc leves receptemet hozom, nem teljesen hagyományos (hús miatt), de én így szeretem a Gulyáslevest. HOZZÁVALÓK 4-6 FŐRE: - 60 dkg sertés lapocka - 2 szelet füstölt szalonna - 2 közepes fej vöröshagyma - 1 nagyobb tv paprikának a fele - 6 tk sómentes, cukormentes paradicsompüré (vagy egy db paradicsom) - 1 gerezd fokhagyma - 2 szál sárgarépa - 1 szál fehérrépa - 1 szelet zellergumó - 4-5 szem krumpli - 1/2 tk egész fűszerköménymag - 1 kk őrölt fekete bors - 5 tk őrölt pirospaprika (- friss zellerzöld, petrezselyemzöld) - 4 tk só - 2 ek zsiradék - 3 l víz CSIPETKE: - 15 dkg liszt - 1 nagy tojás - csipet só ELKÉSZÍTÉS: Zsiradékon (közepes láng) aranybarnára pirítok két szeletnyi, húsossabb füstölt szalonnát, amit előtte felkockáztam. A szalonnát kiszedem a fazékból, és a szalonnás zsiradékon elkezdem párolni a rusztikusan nagyra kockázott hagymát (közepes lángon), fontos, hogy nagyra legyen vágva, hogy a gyakori lepirítástól ne égjen meg! Hamár 2 perce fonnyad a hagy...