Ugrás a fő tartalomra

Kovászos tejes zsemle

 

Tejes vágott zsemle házi kovásszal


Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel.

HOZZÁVALÓK:

- 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom)

- 150g rétesliszt

- 350g finomliszt

- 250ml meleg tej

- 1 tojássárgája

- 1 ek tejföl

- 25g sütőmargarin

- 2 és fél tk só

- 1 tk cukor

(kevés olaj kenéshez)

ELKÉSZÍTÉS:

A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).

 Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet. 

Ezt a hajtogatást még háromszor megcsináljuk 30 percenkként, kivéve a negyedik hajtásnál, a harmadik hajtás után várhatunk 1 órát, a hajtások a formatartás miatt fontos. 

Nálam a negyedik hajtás után, letakarva (teteje kicsit leolajozva) meleg helyen kelt 2 órát. Ha már eggyel nagyobb a tésztánk, kezdhetünk formázni.

 Kétórás kelesztés után, 100g-os falatokra vágtam a tésztát, így lett 6 zsemle.

FORMÁZÁS:

A tésztát óvatosan, (ne nyojunk ki minden levegőt) ujjbeggyel kilapítottam, nem vékonyra, csak annyira, hogy vízszintes legyen és mint a szirom hajtásnál, minden oldalról behajtottam a tésztát, csak itt a közepére illesztettem, majd a behajtott csücsküket összecsípem.

 Az így kapott gombócokat, száraz deszkán, liszt nélkül egy spatula segítségével magamfelé húztam minden oldalról, addig amíg úgy láttam, hogy elég feszes, megtartja magát. Sütőpapiros tepsire tettem, a tetejüket réteslisztel megszórtam és lisztezet konyharuhával letakartam, így hagytam még (meleg helyen) kelni 1 órát a sütés előtt.

Itt már megkeltek


 Mielőtt a sütőbe tettem, x alakban bevágtam a tetejüket, lesöpörtem a felesleges lisztet és lekentem őket vízzel. 

Forró, előmelegített sütőbe tettem, aminek az alján bugyogott egy kis lábos víz, a gőz kedvéért. Olyan 200-250 fok körül sült 50 percet, húsz perc sütés után a vizes lábost kiszedtem alóla.

 Az első húsz perc leteltével ki lehet nyitni a sütőt, hogy milyen, mert a sülésiidő sütő függő is. Amikor kiszedtem a sütőből, még forrón átkentem vízzel a tetejüket.

Összesen olyan 5 és fél órát érlelődött a tészta (meleg helyen), mire süthetőre megkelt. 






Zsemle bélzet



Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tejfölt, a tejet, a to