Ugrás a fő tartalomra

Kovászos tejes zsemle

 

Tejes vágott zsemle házi kovásszal


Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel.

HOZZÁVALÓK:

- 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom)

- 150g rétesliszt

- 350g finomliszt

- 250ml meleg tej

- 1 tojássárgája

- 1 ek tejföl

- 25g sütőmargarin

- 2 és fél tk só

- 1 tk cukor

(kevés olaj kenéshez)

ELKÉSZÍTÉS:

A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).

 Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet. 

Ezt a hajtogatást még háromszor megcsináljuk 30 percenkként, kivéve a negyedik hajtásnál, a harmadik hajtás után várhatunk 1 órát, a hajtások a formatartás miatt fontos. 

Nálam a negyedik hajtás után, letakarva (teteje kicsit leolajozva) meleg helyen kelt 2 órát. Ha már eggyel nagyobb a tésztánk, kezdhetünk formázni.

 Kétórás kelesztés után, 100g-os falatokra vágtam a tésztát, így lett 6 zsemle.

FORMÁZÁS:

A tésztát óvatosan, (ne nyojunk ki minden levegőt) ujjbeggyel kilapítottam, nem vékonyra, csak annyira, hogy vízszintes legyen és mint a szirom hajtásnál, minden oldalról behajtottam a tésztát, csak itt a közepére illesztettem, majd a behajtott csücsküket összecsípem.

 Az így kapott gombócokat, száraz deszkán, liszt nélkül egy spatula segítségével magamfelé húztam minden oldalról, addig amíg úgy láttam, hogy elég feszes, megtartja magát. Sütőpapiros tepsire tettem, a tetejüket réteslisztel megszórtam és lisztezet konyharuhával letakartam, így hagytam még (meleg helyen) kelni 1 órát a sütés előtt.

Itt már megkeltek


 Mielőtt a sütőbe tettem, x alakban bevágtam a tetejüket, lesöpörtem a felesleges lisztet és lekentem őket vízzel. 

Forró, előmelegített sütőbe tettem, aminek az alján bugyogott egy kis lábos víz, a gőz kedvéért. Olyan 200-250 fok körül sült 50 percet, húsz perc sütés után a vizes lábost kiszedtem alóla.

 Az első húsz perc leteltével ki lehet nyitni a sütőt, hogy milyen, mert a sülésiidő sütő függő is. Amikor kiszedtem a sütőből, még forrón átkentem vízzel a tetejüket.

Összesen olyan 5 és fél órát érlelődött a tészta (meleg helyen), mire süthetőre megkelt. 






Zsemle bélzet



Megjegyzések

Kedvencetek:

Csülökbőrös lencseleves

 A lencse, mint alapanyag egy nagy kedvencem, és mellesleg a legtöbb lencsés receptem nagy sikernek örvend a családban.  Most a bevált lencseleves receptemről írok, amit pörkölt készítésből megmaradt csülök bőrrel tettem ízesebbé.  Ha nincs csülök bőr, jó lesz a szalonnabőr helyette! Lencseleves Ez a recept egy nagyobb adag, ebből marad másnapra is. HOZZÁVALÓK: - 265 g lencse - 4 db sárgarépa - 4 db petrezselyemgyökér - 1 nagyobb szelet zellergumó - 1 kisebb fej vöröshagyma - 1 kisebb tv-paprika - egy nagyobb darab csülök bőr, vagy szalonnabőr - 5 dkg füstölt kolbász - 5 szem babérlevél - 5 tk őrölt pirospaprika - 5 tk só - 1kk őrölt fehérbors - 2,5 ek finomliszt - 3 ek olaj - 4,5 l víz - levesbetét: 150 g rizs ELKÉSZÍTÉS: Az összevágott füstölt kolbászt olajon pirítani kezdem, a megtisztított, felkarikázott zöldségeket is mellé teszem és így pirítom őket olyan 3 percig, amíg kis színt kapnak.  Ezután megszórom finomliszttel, és kevergetés mellett lepirítom vajszínűr...

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tej...