Most az egyik kedvenc leves receptemet hozom, nem teljesen hagyományos (hús miatt), de én így szeretem a Gulyáslevest.
HOZZÁVALÓK 4-6 FŐRE:
- 60 dkg sertés lapocka
- 2 szelet füstölt szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 nagyobb tv paprikának a fele
- 6 tk sómentes, cukormentes paradicsompüré (vagy egy db paradicsom)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 szelet zellergumó
- 4-5 szem krumpli
- 1/2 tk egész fűszerköménymag
- 1 kk őrölt fekete bors
- 5 tk őrölt pirospaprika
(- friss zellerzöld, petrezselyemzöld)
- 4 tk só
- 2 ek zsiradék
- 3 l víz
CSIPETKE:
- 15 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- csipet só
ELKÉSZÍTÉS:
Zsiradékon (közepes láng) aranybarnára pirítok két szeletnyi, húsossabb füstölt szalonnát, amit előtte felkockáztam. A szalonnát kiszedem a fazékból, és a szalonnás zsiradékon elkezdem párolni a rusztikusan nagyra kockázott hagymát (közepes lángon), fontos, hogy nagyra legyen vágva, hogy a gyakori lepirítástól ne égjen meg! Hamár 2 perce fonnyad a hagyma, adjuk hozzá egy nagyobb tv paprikának a felét, amit akkora kockára vágjunk mint a hagyma, ezt is pirítsuk meg olyan 2-3 perc alatt, tehetünk egy kis csipet sót rá, hamár kezd üvegesedni, tegyük bele a paradicsompürét (ha friss paradicsommal csináljuk, apró kockára vágva tegyük hozz), ennek is főzzük el a levét, persze minden pirítási folyamat alatt keverjük át, ne égjen meg.
Hagyma, paprika, paradicsom krémesre párolva |
Ha már a paradicsomból nem sok lé maradt, tegyük nagyobb lángra és öntsük rá a felkockázott husit és az egész köménymagot (a húst először hideg vízben alaposan megmossuk, a fehér-hájas cafatokat levágjuk róla, ezután vágunk belőle két ujjnyi vastag szeleteket, amiből két ujjnyi vastag csíkokat vágunk, és ezekből vágunk egyforma méretű kockákat), víz nélkül, és alaposan, folyamatos keverés mellett pirítsuk meg a húst (nem csak fehéredésig, kicsit alaposabban, csak figyeljünk, hogy keverjük át rendesen), ha száraz lenne, lehet pótolni a zsiradékot.
Ha ez megtörtént, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk 3 tk pirospaprikával, 2 tk sóval, 1 kk őrölt borssal, beleteszünk egy gerezd apróra vágott fokhagymát, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy a húst
fedő alatt, így pároljuk, ha a nagy része elfőtt, megint felöntjük kicsit, ezt olyan 30 percig csináljuk, ettől a lassú pirít-párol folyamattól sürű, gazdag lesz a leves leve a végén,
hamár így főzzük 30-40 perce, felöntjük még annyi vízzel, ami már teljesen betakarja a húst, mehet bele még 1tk só, így is főzzük 30 percet, majd hamár így, egy órája főzzük a húst, és majdnem jó, tegyük bele a megtisztított, majdnem a hússal megeggyező méretűre karikázott zöldségeket,
hozzá tehetjük a maradék vizet, ezzel is főzzük 20-30 percet, hamár 15 perce főzzük a zöldségeket, bele tehetjük a megtisztított, "húsméretűre" vágott krumplit, és bele tehetjük a friss zöldeket, ha van. Ha minden megpuhult, kostóljunk, fűszerezzünk még, sózzunk ha kell. Ha minden puha, bele főzzük a csipetkét, ami 5-10 perc alatt megfő, méret függő, és ilyenkor szórom rá a maradék pirospaprikát a tetején úszó zsírgyöngyökre (amint összeforr, feloldódik), ha a csipetke megfőtt, el is készült.
Főzés kb 2 óra, először lassan (lassú tűzön) sürű pörköltet főzünk, amit utána zöldségekkel + vízzel tovább főzünk.
Csipetke készítés:
15 dkg lisztet 1 nagy tojással, csipet sóval elkeverünk, amit kézzel kemény tésztává gyúrunk, és lecsipegetjük egyforma méretre. Én rusztikusan csináltam, kézzel kilapítottam a tésztát, és nagyobb darabokat csíptem le belőle.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése