Ugrás a fő tartalomra

Sertés Gulyásleves, házi csipetkével

Most az egyik kedvenc leves receptemet hozom, nem teljesen hagyományos (hús miatt), de én így szeretem a Gulyáslevest.


HOZZÁVALÓK 4-6 FŐRE:

- 60 dkg sertés lapocka

- 2 szelet füstölt szalonna

- 2 közepes fej vöröshagyma

- 1 nagyobb tv paprikának a fele

- 6 tk sómentes, cukormentes paradicsompüré (vagy egy db paradicsom)

- 1 gerezd fokhagyma

- 2 szál sárgarépa

- 1 szál fehérrépa

- 1 szelet zellergumó

- 4-5 szem krumpli

- 1/2 tk egész fűszerköménymag

- 1 kk őrölt fekete bors

- 5 tk őrölt pirospaprika

(- friss zellerzöld, petrezselyemzöld)

- 4 tk só

- 2 ek zsiradék

- 3 l víz

CSIPETKE:

- 15 dkg liszt

- 1 nagy tojás

- csipet só

ELKÉSZÍTÉS:

Zsiradékon (közepes láng) aranybarnára pirítok két szeletnyi, húsossabb füstölt szalonnát, amit előtte felkockáztam. A szalonnát kiszedem a fazékból, és a szalonnás zsiradékon elkezdem párolni a rusztikusan nagyra kockázott hagymát (közepes lángon), fontos, hogy nagyra legyen vágva, hogy a gyakori lepirítástól ne égjen meg! Hamár 2 perce fonnyad a hagyma, adjuk hozzá egy nagyobb tv paprikának a felét, amit akkora kockára vágjunk mint a hagyma, ezt is pirítsuk meg olyan 2-3 perc alatt, tehetünk egy kis csipet sót rá, hamár kezd üvegesedni, tegyük bele a paradicsompürét (ha friss paradicsommal csináljuk, apró kockára vágva tegyük hozz), ennek is főzzük el a levét, persze minden pirítási folyamat alatt keverjük át, ne égjen meg.

Hagyma, paprika, paradicsom krémesre párolva


Ha már a paradicsomból nem sok lé maradt, tegyük nagyobb lángra és öntsük rá a felkockázott husit és az egész köménymagot (a húst először hideg vízben alaposan megmossuk, a fehér-hájas cafatokat levágjuk róla, ezután vágunk belőle két ujjnyi vastag szeleteket, amiből két ujjnyi vastag csíkokat vágunk, és ezekből vágunk egyforma méretű kockákat), víz nélkül, és alaposan, folyamatos keverés mellett pirítsuk meg a húst (nem csak fehéredésig, kicsit alaposabban, csak figyeljünk, hogy keverjük át rendesen), ha száraz lenne, lehet pótolni a zsiradékot.



Ha ez megtörtént, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk 3 tk pirospaprikával, 2 tk sóval, 1 kk őrölt borssal, beleteszünk egy gerezd apróra vágott fokhagymát, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy a húst
félig takarja,


fedő alatt, így pároljuk, ha a nagy része elfőtt, megint felöntjük kicsit, ezt olyan 30 percig csináljuk, ettől a lassú pirít-párol folyamattól sürű, gazdag lesz a leves leve a végén,

Pörkölt alap

hamár így főzzük 30-40 perce, felöntjük még annyi vízzel, ami már teljesen betakarja a húst, mehet bele még 1tk só, így is főzzük 30 percet, majd hamár így, egy órája főzzük a húst, és majdnem jó, tegyük bele a megtisztított, majdnem a hússal megeggyező méretűre karikázott zöldségeket,

Zöldségezve

hozzá tehetjük a maradék vizet, ezzel is főzzük 20-30 percet, hamár 15 perce főzzük a zöldségeket, bele tehetjük a megtisztított, "húsméretűre" vágott krumplit, és bele tehetjük a friss zöldeket, ha van. Ha minden megpuhult, kostóljunk, fűszerezzünk még, sózzunk ha kell. Ha minden puha, bele főzzük a csipetkét, ami 5-10 perc alatt megfő, méret függő, és ilyenkor szórom rá a maradék pirospaprikát a tetején úszó zsírgyöngyökre (amint összeforr, feloldódik), ha a csipetke megfőtt, el is készült.

Csipetkével

Főzés kb 2 óra, először lassan (lassú tűzön) sürű pörköltet főzünk, amit utána zöldségekkel + vízzel tovább főzünk.

Csipetke készítés:

15 dkg lisztet 1 nagy tojással, csipet sóval elkeverünk, amit kézzel kemény tésztává gyúrunk, és lecsipegetjük egyforma méretre. Én rusztikusan csináltam, kézzel kilapítottam a tésztát, és nagyobb darabokat csíptem le belőle.

Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tejfölt, a tejet, a to

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást még háro