Ugrás a fő tartalomra

Teljes kiőrlésű kenyér, pirított zabpehellyel /házi kenyér/

Teljes kiőrlésű kenyér, pirított zabpehellyel

Első kenyérsütésem, így talán kicsit túlkelt a tészta, és ezért lapossabb, de ízre, állagra csodás. Kívűl ropog, belül puha. Teljes kiőrlésű liszttel és zabpehellyel készült.

    HOZZÁVALÓK:

- 350g teljes kiőrlésű liszt

- 160g finomliszt

- 2 tk só

- 25g friss élesztő

- 1 tk cukor

- 5dkg margarin 

- 300 ml langyos víz

ZABPELYHES MASSZA:

- 10 dkg zabpehely

- 5 dkg búzadara

- 5 dkg  vaj

- 1/2 tk só

- 250 ml víz

KENÉSHEZ:

- 2 ek víz

- 2 ek zabpehely

ELKÉSZÍTÉS:

A zabpelyhet és a búzadarát megpirítom /kevergetés mellett/ a vajon, hamár olyan pirult-diós illata van megsózom, elzárom alatta tüzett, és leöntöm 250ml forrásban lévő vízzel. Elkeverem, és hagyom kihűlni.

A liszteket tálba mérem, elkeverem benne a 2tk sót. A kimért langyos vízben elkeverem a 1 tk cukrot, és ebben futtatom fel az élesztőt. A zabpelyhes masszát, a hideg margarint, az élesztős folyadékot a lisztekhez öntöm, és elkezdem géppel dagasztani, kb 15 percet dagasztom. Ha cipóvá alakult, kézzel is átgyúrom (ilyenkor, ha nagyon ragad, rámehet menet közben kb 5dkg finomliszt). Ezután konyharuhával letakarva kelesztem ( itt 40 percet kelt, de sok lett, így szerintem 20 perces kelesztés is jó).

Ha megkelt, átgyúrom szép kerek cipóvá egy lisztezett deszkán, majd 5 percet letakarva pihentetem.

Ezután mondhatni hengerré hajtogatom, Itt a videó, ami alapján formáztam.

Így teszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, itt is letakarom és 20 percet kelesztem.

Ha megkelt, tetszés szerint bevagdosom, 2 ek vízzel megkenem, megszórom a zabpehyellyel.



A tepsit letakarom alufóliával, és előmelegített sütőben közepes fokozaton, középső polcon 30 percet sütöm, ha letelt az idő, leszedem a fóliát, és még 20 percet sütöm kicsit emelve a hőmérsékleten. 

Így aranybana színt kap. Ha megsült kiszedem a tepsiből és konyharuhával letakarva megvárom még kihűl, így puhább marad, aztán szeletelem.


 

Megér egy próbát, mégha nem is lesz tökéletes!

Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tejfölt, a tejet, a to

Kovászmentős, igazi teljes kiőrlésű kenyér

 Szeretem a teljeskiőrlésű lisztek diós ízét, meg a vércukor szintemnek is jót tesz, ha néha beiktatom a menübe. Van cukorbeteg a családban, így már van gyakorlatom, ilyen alternatív receptekkel. Leírnám a 70%-osan teljes kiőrlésű kenyér receptem, ami kellemes diós ízű, három napig is puha, és amennyire lehet levegős is. Teljes kiőrlésű kenyér inaktív kovásszal HOZZÁVALÓK: - 350g teljes kiőrlésű liszt - 150g bl80 fehér kenyérliszt (ha itt sima bl55 tesztek, lehet nem lesz annyira levegős a kevesebb sikér miatt, és pár ml-vel kevesebb víz kell a tésztába) - 430ml meleg (40-fokos) víz - 150g inaktív kovász, ami csak liszt+víz (épp összeesett, de előző nap volt etetve), vagy még bébi-gyengélkedő kovász - pár csepp citromlé - 2,5 tk só - 10g olvasztott margarin KOVÁSZ FUTTATÁSA: 150g kovász + 30 ml langyos víz 1,5 tk cukor 1 ek kenyérliszt + kenyér morzsa méretű friss élesztő (tényleg nagyon apró) össze keverem tetejét kicsit megszórom teljes kiőrlésűvel és fél óra , egy órát hagyom meleg