Teljes kiőrlésű kenyér, pirított zabpehellyel |
Első kenyérsütésem, így talán kicsit túlkelt a tészta, és ezért lapossabb, de ízre, állagra csodás. Kívűl ropog, belül puha. Teljes kiőrlésű liszttel és zabpehellyel készült.
HOZZÁVALÓK:
- 350g teljes kiőrlésű liszt
- 160g finomliszt
- 2 tk só
- 25g friss élesztő
- 1 tk cukor
- 5dkg margarin
- 300 ml langyos víz
ZABPELYHES MASSZA:
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg búzadara
- 5 dkg vaj
- 1/2 tk só
- 250 ml víz
KENÉSHEZ:
- 2 ek víz
- 2 ek zabpehely
ELKÉSZÍTÉS:
A zabpelyhet és a búzadarát megpirítom /kevergetés mellett/ a vajon, hamár olyan pirult-diós illata van megsózom, elzárom alatta tüzett, és leöntöm 250ml forrásban lévő vízzel. Elkeverem, és hagyom kihűlni.
A liszteket tálba mérem, elkeverem benne a 2tk sót. A kimért langyos vízben elkeverem a 1 tk cukrot, és ebben futtatom fel az élesztőt. A zabpelyhes masszát, a hideg margarint, az élesztős folyadékot a lisztekhez öntöm, és elkezdem géppel dagasztani, kb 15 percet dagasztom. Ha cipóvá alakult, kézzel is átgyúrom (ilyenkor, ha nagyon ragad, rámehet menet közben kb 5dkg finomliszt). Ezután konyharuhával letakarva kelesztem ( itt 40 percet kelt, de sok lett, így szerintem 20 perces kelesztés is jó).
Ha megkelt, átgyúrom szép kerek cipóvá egy lisztezett deszkán, majd 5 percet letakarva pihentetem.
Ezután mondhatni hengerré hajtogatom, Itt a videó, ami alapján formáztam.
Így teszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, itt is letakarom és 20 percet kelesztem.
Ha megkelt, tetszés szerint bevagdosom, 2 ek vízzel megkenem, megszórom a zabpehyellyel.
A tepsit letakarom alufóliával, és előmelegített sütőben közepes fokozaton, középső polcon 30 percet sütöm, ha letelt az idő, leszedem a fóliát, és még 20 percet sütöm kicsit emelve a hőmérsékleten.
Így aranybana színt kap. Ha megsült kiszedem a tepsiből és konyharuhával letakarva megvárom még kihűl, így puhább marad, aztán szeletelem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése