Brokkolikrémleves, pirított kenyérkockákkal |
Friss tavaszi leves, brokkoliból, magvas kenyérkockákkal.
Hozzávalók:
- közepes fej brokkoli
- kis fej vöröshagyma
- két gerezd fokhagyma
- 1-2 szelet magvas kenyér 1dl tejbe áztatva
- só
- 1/2 kk őrölt fehérbors
- késhegyni őrölt fekete bors
- 1/2 kk bazsalikom
- 2 ek 20%-os tejföl
- kis kocka vaj
- 2 ek olaj
- 2 l víz
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, a szárvégeit, a torzsát megpucoljuk és vízbe áztatjuk.
Egy kisebb fej vöröshagymát apró kockára vágunk és elkezdjük dinsztelni két ek olajon. A megmosott brokkoli rózsákat félbevágjuk, a torzsát vékonyan felkarikázzuk és így tesszük rá a hagymára lepirítani. Olyan tíz percet pirítjuk, kevergetve, hogy kiemelje az ízeket. A pirítás utolsó perceiben rátesszük a borsokat, a bazsalikomot, két félbevágott fokhagymát és ezzel is átforgatjuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, teszünk bele egy kocka vajat, és így főzzük fedő alatt 30 percet.
Ha ez letelt, beletesszük az áztatott kenyeret a rajta maradt tejjel együtt, leszedjük a tűzről, és óvatosan habosra pürésítjük egy botmixerrel, lassú fokozattal kezdjük, le ne forrázzuk magunkat. Két ek zsíros tejfölt elkeverünk, csomómentesre, két merőkanál levessel, ezt vissza öntjük a levesbe, össze forraljuk, ha felforrt elzárhatjuk.
Kockára vágott kenyeret piríthatunk hozzá egy száraz serpenyőben.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése