Ugrás a fő tartalomra

Sajtos és zöldséges börek, leveles tésztából

 

Börek vajas leveles tésztából

Megkívántam a népszerű török péksüteményt, a böreket, ezért megcsináltam házilag fagyasztott vajas leveles tésztából. Egy sajtosat és egy zöldségest csináltam. Az biztos, hogy laktató étel.

Hozzávalók:

- 1 csomag fagyasztott vajas leveles tészta (4db-os)

- egy kis csészényi olvasztott margarin-vaj keveréke

- 1 tojás  a kenéshez

Zöldséges töltelék:

- 1 bögre apróra vágott zöldség keverék (lehet fagysztott)

- 1 kis fej vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 2 tk pirospaprika

- só

- csipet őrölt fekete bors

- 1 ek liszt

- 2ek olaj

Apróra vágott hagymát megdinsztelem, ráteszem a zöldségeket és megpirítom kicsit. Megszórom egy kanál liszttel, ezt is lepirítom, majd félrehúzom a tűzről és bepaprikázom, sózom, borsozom, apróra vágott fokhagymát teszek rá. Felöntöm kevés vízzel és fedő alatt puhára párolom.

Sajtos töltelék:

- 20 dks sajt

- 1 tojás

- 1 ek tejföl

- só

Lereszelt sajtot összekevertem egy tojással, egy kanál tejföllel és kevés sóval.

Töltés:

Két db leveles tészta lapot összeragasztok 1 tk  olvasztott vajjal, majd kinyújtom amennyire lehet, a kinyújtott tészta lapot is megkenem vajjal (bőséggel). 4db tésztalapból, lesz így két vajasabb, szaftosabb tölthető tésztánk. A tölteléket a tészta hozzánk közeli részére pakoljuk, majd felcsavarjuk, széleit összenyomkodjuk és csigát formázva belőle sütőpapiros tepsibe tesszük. A "börek csigáink" tetejét alaposan lekenjük egy felvert tojással.

Töltés


Majd jó forró sütőbe tesszük, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Majd szeleteljük, mint a pizzát.


Szeletelve
Már facebookon megtaláljátok a blogot.

Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tejfölt, a tejet, a to

Kovászmentős, igazi teljes kiőrlésű kenyér

 Szeretem a teljeskiőrlésű lisztek diós ízét, meg a vércukor szintemnek is jót tesz, ha néha beiktatom a menübe. Van cukorbeteg a családban, így már van gyakorlatom, ilyen alternatív receptekkel. Leírnám a 70%-osan teljes kiőrlésű kenyér receptem, ami kellemes diós ízű, három napig is puha, és amennyire lehet levegős is. Teljes kiőrlésű kenyér inaktív kovásszal HOZZÁVALÓK: - 350g teljes kiőrlésű liszt - 150g bl80 fehér kenyérliszt (ha itt sima bl55 tesztek, lehet nem lesz annyira levegős a kevesebb sikér miatt, és pár ml-vel kevesebb víz kell a tésztába) - 430ml meleg (40-fokos) víz - 150g inaktív kovász, ami csak liszt+víz (épp összeesett, de előző nap volt etetve), vagy még bébi-gyengélkedő kovász - pár csepp citromlé - 2,5 tk só - 10g olvasztott margarin KOVÁSZ FUTTATÁSA: 150g kovász + 30 ml langyos víz 1,5 tk cukor 1 ek kenyérliszt + kenyér morzsa méretű friss élesztő (tényleg nagyon apró) össze keverem tetejét kicsit megszórom teljes kiőrlésűvel és fél óra , egy órát hagyom meleg