Ugrás a fő tartalomra

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással


Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri! 


HOZZÁVALÓK:

Előkészület:
- 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához.

Tésztába:

-  200g aktívan felfutó kovász
- 150g rétesliszt
- 500g finomliszt 
- 250g sütűmargarin
- 50ml tej
- 1 db tojás
- 200g 20%-os tejföl
/ - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába!
- 2 és 1/2 tk só

Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát.

A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot.

Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába.


ELKÉSZÍTÉS:

 A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle.

A tejfölt, a tejet, a tojást és a 200g kovászt simára keverjük, és ezt lassan adagolva a lisztes morzsához, géppel, olyan 10-15 perc alatt ruganyos cipóvá dagasszuk. Kézzel kicsit átgyúgva gömbölyítjük és letakarva betesszük a hűtőbe 30 percet pihenni.

Ha letelt az idő, kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az olvasztott zsiradékkal, megszórjuk a 150g sajtnak a felével, amit nagylyukú reszelőn lereszeltünk. Kicsit belenyomkodjuk a tésztába és hajtogatunk. 

A tészta felső részét behajtjuk a közepéig, ugyan így, az alsó részt is felhatjuk a közepéig, enyhen lenyomkodjuk a tésztát.
 Majd a két oldalát is behajtjuk, jobbról is, balról is, úgy, hogy középen találkoznak.
 Ezt is enyhén lenyomkodjuk, majd az így kapott tésztát egymásra hajtjuk, mint egy könyvet, kicsit meg nyomkodjuk, a széleit össze lehet enyhén csipkedni. Így tesszük vissza a hűtőbe még 30 percre. 

Ha letelt az idő, megcsináljuk az előző hajtogatást, beletesszük a maradék sajtot.
És ismét 30 perc a hűtőbe.

 Ha letelt, kinyújtjuk, lekenjük zsiradékkal, meghajtogatjuk és most már letakarva meleg helyen kelesszük 1 és fél, de lehet 2 órát is.

Ha megkelt, kinyújtjuk enyhén lisztezett deszkán, ha vastagabb pogácsát szeretnél, hagyd vastagabra a tésztát, mert a kovászos nem duzzad sokat.
 Ilyenkor meglehet vagdosni a tetejét, mielőtt szaggatjuk. 

Szaggatás után még fél órát jó ha pihen mielőtt sütnénk, addig melegszik a sütő, ezalatt kétszer lekenhetjük a tetejüket, így nem szárad. 
A maradék tésztát újra gyúrhatjuk, és pihentetés után szaggassuk.

Összesen, olyan 4 és félórán át lett kelesztve.

 A második kenésnél teszünk rá finomra reszelt sajtot ( a tetejére szánt 100g-ból). 
Majd az előmelegített sütőben, olyan 190-200 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.





Pogácsa bélzete







Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászmentős, igazi teljes kiőrlésű kenyér

 Szeretem a teljeskiőrlésű lisztek diós ízét, meg a vércukor szintemnek is jót tesz, ha néha beiktatom a menübe. Van cukorbeteg a családban, így már van gyakorlatom, ilyen alternatív receptekkel. Leírnám a 70%-osan teljes kiőrlésű kenyér receptem, ami kellemes diós ízű, három napig is puha, és amennyire lehet levegős is. Teljes kiőrlésű kenyér inaktív kovásszal HOZZÁVALÓK: - 350g teljes kiőrlésű liszt - 150g bl80 fehér kenyérliszt (ha itt sima bl55 tesztek, lehet nem lesz annyira levegős a kevesebb sikér miatt, és pár ml-vel kevesebb víz kell a tésztába) - 430ml meleg (40-fokos) víz - 150g inaktív kovász, ami csak liszt+víz (épp összeesett, de előző nap volt etetve), vagy még bébi-gyengélkedő kovász - pár csepp citromlé - 2,5 tk só - 10g olvasztott margarin KOVÁSZ FUTTATÁSA: 150g kovász + 30 ml langyos víz 1,5 tk cukor 1 ek kenyérliszt + kenyér morzsa méretű friss élesztő (tényleg nagyon apró) össze keverem tetejét kicsit megszórom teljes kiőrlésűvel és fél óra , egy órát hagyom meleg