Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!
Előkészület:
- 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához.
Tésztába:
- 200g aktívan felfutó kovász
- 150g rétesliszt
- 500g finomliszt
- 250g sütűmargarin
- 50ml tej
- 1 db tojás
- 200g 20%-os tejföl
/ - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába!
- 2 és 1/2 tk só
Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát.
A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot.
Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába.
ELKÉSZÍTÉS:
A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle.
A tejfölt, a tejet, a tojást és a 200g kovászt simára keverjük, és ezt lassan adagolva a lisztes morzsához, géppel, olyan 10-15 perc alatt ruganyos cipóvá dagasszuk. Kézzel kicsit átgyúgva gömbölyítjük és letakarva betesszük a hűtőbe 30 percet pihenni.
Ha letelt az idő, kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az olvasztott zsiradékkal, megszórjuk a 150g sajtnak a felével, amit nagylyukú reszelőn lereszeltünk. Kicsit belenyomkodjuk a tésztába és hajtogatunk.
A tészta felső részét behajtjuk a közepéig, ugyan így, az alsó részt is felhatjuk a közepéig, enyhen lenyomkodjuk a tésztát.
Majd a két oldalát is behajtjuk, jobbról is, balról is, úgy, hogy középen találkoznak.
Ezt is enyhén lenyomkodjuk, majd az így kapott tésztát egymásra hajtjuk, mint egy könyvet, kicsit meg nyomkodjuk, a széleit össze lehet enyhén csipkedni. Így tesszük vissza a hűtőbe még 30 percre.
Ha letelt az idő, megcsináljuk az előző hajtogatást, beletesszük a maradék sajtot.
És ismét 30 perc a hűtőbe.
Ha letelt, kinyújtjuk, lekenjük zsiradékkal, meghajtogatjuk és most már letakarva meleg helyen kelesszük 1 és fél, de lehet 2 órát is.
Ha megkelt, kinyújtjuk enyhén lisztezett deszkán, ha vastagabb pogácsát szeretnél, hagyd vastagabra a tésztát, mert a kovászos nem duzzad sokat.
Ilyenkor meglehet vagdosni a tetejét, mielőtt szaggatjuk.
Szaggatás után még fél órát jó ha pihen mielőtt sütnénk, addig melegszik a sütő, ezalatt kétszer lekenhetjük a tetejüket, így nem szárad.
A maradék tésztát újra gyúrhatjuk, és pihentetés után szaggassuk.
Összesen, olyan 4 és félórán át lett kelesztve.
A második kenésnél teszünk rá finomra reszelt sajtot ( a tetejére szánt 100g-ból).
Majd az előmelegített sütőben, olyan 190-200 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése