A lencse, mint alapanyag egy nagy kedvencem, és mellesleg a legtöbb lencsés receptem nagy sikernek örvend a családban.
Most a bevált lencseleves receptemről írok, amit pörkölt készítésből megmaradt csülök bőrrel tettem ízesebbé.
Ha nincs csülök bőr, jó lesz a szalonnabőr helyette!
Lencseleves |
Ez a recept egy nagyobb adag, ebből marad másnapra is.
HOZZÁVALÓK:
- 265 g lencse
- 4 db sárgarépa
- 4 db petrezselyemgyökér
- 1 nagyobb szelet zellergumó
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kisebb tv-paprika
- egy nagyobb darab csülök bőr, vagy szalonnabőr
- 5 dkg füstölt kolbász
- 5 szem babérlevél
- 5 tk őrölt pirospaprika
- 5 tk só
- 1kk őrölt fehérbors
- 2,5 ek finomliszt
- 3 ek olaj
- 4,5 l víz
- levesbetét: 150 g rizs
- levesbetét: 150 g rizs
ELKÉSZÍTÉS:
Az összevágott füstölt kolbászt olajon pirítani kezdem, a megtisztított, felkarikázott zöldségeket is mellé teszem és így pirítom őket olyan 3 percig, amíg kis színt kapnak.
Ezután megszórom finomliszttel, és kevergetés mellett lepirítom vajszínűre. Ha ez meg van, félre húzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, borssal.
Elkeverem, felöntöm vízzel, bele teszem a só egy részét, a babérleveleket, a hagymát /egészben/, tv paprikát /egészben/, a csülök bőrt és az alaposan átmosott lencsét.
Menet közben kóstolom, kell-e még só.
Majd lefedve főzöm kb két órát, lencse függő, de kb két-két és fél óra elég neki. Mielőtt készre főne, az utolsó 20 percben rizst főzök bele, levesbetétnek.
Főzés közben |
Jó étvágyat kívánok, ehhez a hálás recepthez!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése