Ugrás a fő tartalomra

Csülökbőrös lencseleves

 A lencse, mint alapanyag egy nagy kedvencem, és mellesleg a legtöbb lencsés receptem nagy sikernek örvend a családban. 

Most a bevált lencseleves receptemről írok, amit pörkölt készítésből megmaradt csülök bőrrel tettem ízesebbé. 

Ha nincs csülök bőr, jó lesz a szalonnabőr helyette!

Lencseleves


Ez a recept egy nagyobb adag, ebből marad másnapra is.

HOZZÁVALÓK:

- 265 g lencse
- 4 db sárgarépa
- 4 db petrezselyemgyökér
- 1 nagyobb szelet zellergumó
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kisebb tv-paprika
- egy nagyobb darab csülök bőr, vagy szalonnabőr
- 5 dkg füstölt kolbász
- 5 szem babérlevél
- 5 tk őrölt pirospaprika
- 5 tk só
- 1kk őrölt fehérbors
- 2,5 ek finomliszt
- 3 ek olaj
- 4,5 l víz
- levesbetét: 150 g rizs

ELKÉSZÍTÉS:

Az összevágott füstölt kolbászt olajon pirítani kezdem, a megtisztított, felkarikázott zöldségeket is mellé teszem és így pirítom őket olyan 3 percig, amíg kis színt kapnak.

 Ezután megszórom finomliszttel, és kevergetés mellett lepirítom vajszínűre. Ha ez meg van, félre húzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, borssal. 
Elkeverem, felöntöm vízzel, bele teszem a só egy részét, a babérleveleket, a hagymát /egészben/, tv paprikát /egészben/, a csülök bőrt és az alaposan átmosott lencsét.

 Menet közben kóstolom, kell-e még só.
 Majd lefedve főzöm kb két órát, lencse függő, de kb két-két és fél óra elég neki. Mielőtt készre főne, az utolsó 20 percben rizst főzök bele, levesbetétnek.

Főzés közben


Jó étvágyat kívánok, ehhez a hálás recepthez!



Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tej...

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást...