Nagymama sütötte hájas tészta családi recept szerint |
Ennél a receptnél én csak közvetítő vagyok, mert a képen szereplő süteményt a nagymamám készíti el ilyenre, az örökölt családi receptje szerint. Ezt osztanám meg veletek, legalább is megpróbálom!
HOZZÁVALÓK:
Hájas rész:
- 50 dkg sertésháj
- 40 dkg liszt
- 1 ek ecet
- kis csipet só
Alaptészta:
- 60 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- 1 ek rum
- kis csipet só
A hájat lehártyázzuk, feldaraboljuk és ledaráljuk. Az így kapott hájat összegyúrjuk a 40 dkg liszttel; 1 ek ecettel; csipet sóval. Három részre osszuk és betesszük a hűtőbe pihentetni.
Az alaptésztát is összedolgozzuk, alaposan megdagasszuk, annyi folyadék hozzáadásával, hogy lágy rétestésztát kapjunk.
Ha felhólyagosodott a tészta, kinyújtjuk és rákenegetjük a hűtőből kivett lisztes hájat és háromszorosan meghajtogatjuk, majd betesszük fél órára a hűtőbe.
Az első fél óra után, a hajtogatott tésztát megint kinyújtjuk, rákenegetjük a második lisztes-háj cipót, ezt is meghajtogatjuk, majd hűtőbe tesszük fél órára.
Ha ez is letelt, megint kinyújtjuk a tésztát, rákenegetjük az utolsó hájas cipót, meghajtogatjuk, még fél órára hűtőbe tesszük.
Ha ez is letelt, ismét kinyújtjuk a tésztát és közepes méretű négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére teszünk egy kis házi barack lekvárt és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 20-30 perc alatt ropogósra sütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése