Magyar káposztaleves tejfölösen |
Ez most egy igazán magyarosan fűszerezett leves recept, nem épp a kalóriaszegény fajta, így mellé valami könyedebb étel ajánlott.
HOZZÁVALÓK:
- egy kisebb (édes) fej káposztának a 1/4-e
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- kisebb zellergumónak az 1/4-e
- 1 gerezd fokhagyma
- egy szelet tv paprika
- 2 (ujjnyi vastag) szelet füstölt szalonna
- 5 dkg füstölt kolbász
- 1/2 tk egész fűszer köménymag
- 1/2 tk majoranna
- 2 tk örőlt pirospaprika
- 1 kk örőlt fehérbors
- 3 tk só
- 2 ek teljes kiőrlésű liszt
- 2 ek olaj
- 1 kis doboz 20%-os tejföl
- 2,5 l víz
ELKÉSZÍTÉS:
A szalonnát felcsíkozzuk és kevés olajon aranybarnára pirítjuk, ha megpirult kiszedjük egy tálba és félre tesszük. A szalonnás zsiradékban megpárolunk egy megtisztított, felkockázott hagymát. Ha már 2 perce puhul, mellé tesszük a megtisztított, felkarikázott leveszöldségeket (a káposzta még nem kerül bele!) és alaposan átpirítjuk, kb 10 percen keresztül, néha megkeverve. Az utólsó percekben az egész köménymagot és egészben hagyott fokhagymát is bele tesszük és át pirítjuk. Ezután félre húzzuk a tűzről, és a forró zsiradékba szórjuk a pirospaprikát, majorannát, borsot, ezt is alaposan elkeverjük, majd ráöntjük a hideg vizet. Bele szórjuk a sót, vissza tesszük a levesbe a pirult szalonnát, bele kerül a kolbász, paprika szelet. Főzzök letakarva, közepes lángon 15 percet. 15 perc után a megtisztított (külső levelek leszedve), felcsíkozott káposztát is bele tesszük, így főzzük vagy húsz percet, de kóstolás függő, nézni kell mennyire puhul.
Forr a leves, még tejföl nélkül |
Majd ha minden puha, ízlésünk szerint van sózva, akkor egy kis pohárnyi tejfölt kikeverünk csomómentesre 2ek lisztel, ebbe merünk a forró levesből 2 merőkanálnyit, simára keverjük és vissza öntjük a levesünkbe a tejfölös habarásunk. Ezt forraljuk össze a levessel, keverjük el, főzzük át vele olyan 2 percet...és elkészűlt a leves.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése