Ugrás a fő tartalomra

Magyar káposztaleves tejfölösen

Magyar káposztaleves tejfölösen

 Ez most egy igazán magyarosan fűszerezett leves recept, nem épp a kalóriaszegény fajta, így mellé valami könyedebb étel ajánlott.

HOZZÁVALÓK:

- egy kisebb (édes) fej káposztának a 1/4-e

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 3 szál sárgarépa

- 1 szál fehérrépa

- kisebb zellergumónak az 1/4-e

- 1 gerezd fokhagyma

- egy szelet tv paprika

- 2 (ujjnyi vastag) szelet füstölt szalonna

- 5 dkg füstölt kolbász

- 1/2 tk egész fűszer köménymag

- 1/2 tk majoranna

- 2 tk örőlt pirospaprika

- 1 kk örőlt  fehérbors

- 3 tk só

- 2 ek teljes kiőrlésű liszt

- 2 ek olaj

- 1 kis doboz 20%-os tejföl

- 2,5 l víz


ELKÉSZÍTÉS:

A szalonnát felcsíkozzuk és kevés olajon aranybarnára pirítjuk, ha megpirult kiszedjük egy tálba és félre tesszük. A szalonnás zsiradékban megpárolunk egy megtisztított, felkockázott hagymát. Ha már 2 perce puhul, mellé tesszük a megtisztított, felkarikázott leveszöldségeket (a káposzta még nem kerül bele!) és alaposan átpirítjuk, kb 10 percen keresztül, néha megkeverve. Az utólsó percekben az egész köménymagot és egészben hagyott fokhagymát is bele tesszük és át pirítjuk. Ezután félre húzzuk a tűzről, és a forró zsiradékba szórjuk a pirospaprikát, majorannát, borsot, ezt is alaposan elkeverjük, majd ráöntjük a hideg vizet. Bele szórjuk a sót, vissza tesszük a levesbe a pirult szalonnát, bele kerül a kolbász, paprika szelet. Főzzök letakarva, közepes lángon 15 percet. 15 perc után a megtisztított (külső levelek leszedve), felcsíkozott káposztát is bele tesszük, így főzzük vagy húsz percet, de kóstolás függő, nézni kell mennyire puhul.

Forr a leves, még tejföl nélkül

Majd ha minden puha, ízlésünk szerint van sózva, akkor egy kis pohárnyi tejfölt kikeverünk csomómentesre 2ek lisztel, ebbe merünk a forró levesből 2 merőkanálnyit, simára keverjük és vissza öntjük a levesünkbe a tejfölös habarásunk. Ezt forraljuk össze a levessel, keverjük el, főzzük át vele  olyan 2 percet...és elkészűlt a leves.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tejfölt, a tejet, a to

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást még háro