Ugrás a fő tartalomra

Lencsefasírt, hagymás kuszkusszal

 

Lencsefasírt, hagymás kuszkusszal

Most egy húsmentes ebéd / vacsora ötlettel jövök, amit főleg azok fognak szeretni, akik szeretik a fűszeres ételeket, esetleg a Török konyhát (náluk is van hasonló étel, a lencsés köfte). Még a diétázók menüjébe is elfér, tele van rosttal, fehérjével, vitaminnal!

HOZZÁVALÓK:

LENCSEFASÍRT:

- 1 nagy bögre lencse (megfőzve)

- 1 fej vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 1 szelet tejben áztatott (barna)-kenyér

- 1 ek zsiradék

- 1 db tojás

- 3 ek finomliszt

- 4 ek zsemlemorzsa

- 3 tk őrölt pirospaprika

- 1 kk őrölt fekete bors

- 3 tk só (vagy megkóstoljuk a masszát, és úgy sózunk)

HAGYMÁS KUSZKUSZ:

- 1/2 bögre durum kuszkusz (nyersen)

- 1 bögre forró víz 

- 1 kisebb fej vöröshagyma

- 1 db kígyóuborkának a fele

- citromlé

- kis csipet cukor

-  só 

KUSZKUSZRA ÖNTET:

- 1/ 2 dl besózott uborkalé,  vagy víz

- 3 tk friss citromlé

- 2 tk méz

- 2 tk só

ELKÉSZÍTÉS:

A bögrényi lencsét puhára főzzük egy csipet só, egy csipet oregánóval fűszerezett vízben. Kb. 30 perc alatt megfől, utána szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, turmixoljuk péppé, a kevés tejjel eláztatott kenyérrel (botmixerrel, aprító géppel). A hagymát, fogyhagymát vagy vágjuk nagyon apróra, vagy ezt is pépesítsük a géppel. Öntsük össze a lencsepépet, a hagymákat, és tegyünk bele kis zsiradékot, lisztet, zsemlemorzsát, a fűszereket (só, bors, pirospaprika), tojást. Ezt így alaposan keverjük el, hogy egy közepesen sűrű, krémes masszává váljon, ne legyen túl folyékony se túl sűrű!Ha nem elég sűrű, javíthatunk rajta egy kevés zsemlemorzsával. 

Serpenyőben forrósítsunk fel 5 ek olajat, 1 ek adagokat szaggasunk a serpenyőbe és kicsit nyomkodjuk meg a tetejét a kanállal (így lapossabb korongokat formálunk) és közepes lángon süssük mindkét oldalát pirosra. Ha megsűlt, lecsepegtejük szalvétán. -( nem ajánlott a bő olajnban sütés, mert szétfolyhat!)

Kuszkusz készítés:

A 1/2 bögre száraz, durum kuszkuszt bele öntjük egy tálba és ráöntünk dupla annyi forrásban lévő vizet (1 bögre), dobunk mellé még egy csipet sót, elkeverjük a forró vízben ázó kuszkuszt, és letakarjuk, 10 perc és kész, megpuhult. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, megsózzuk, egy csipet cukrot is teszünk rá és friss citrom lével is megcsepegtetjük, így hagyuk állni fél órát. A felkaríkázott uborkát is sózzuk be, így levet enged. Ha kuszkusz kihűlt, az érlelődött hagymát, a lesózott uborkát öntsük össze a kuszkuszzal, és keverjük össze az egészet az öntetünkkel (1/2 dl folyadék /uborkalé/, 2tk méz , 3 tk friss citromlé, 2 tk só keveréke), kóstoljuk meg az egészet, ha kell még sózhatunk.

Jó étvágyat hozzá!









Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tejfölt, a tejet, a to

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást még háro