Lencsefasírt, hagymás kuszkusszal |
Most egy húsmentes ebéd / vacsora ötlettel jövök, amit főleg azok fognak szeretni, akik szeretik a fűszeres ételeket, esetleg a Török konyhát (náluk is van hasonló étel, a lencsés köfte). Még a diétázók menüjébe is elfér, tele van rosttal, fehérjével, vitaminnal!
HOZZÁVALÓK:
LENCSEFASÍRT:
- 1 nagy bögre lencse (megfőzve)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szelet tejben áztatott (barna)-kenyér
- 1 ek zsiradék
- 1 db tojás
- 3 ek finomliszt
- 4 ek zsemlemorzsa
- 3 tk őrölt pirospaprika
- 1 kk őrölt fekete bors
- 3 tk só (vagy megkóstoljuk a masszát, és úgy sózunk)
HAGYMÁS KUSZKUSZ:
- 1/2 bögre durum kuszkusz (nyersen)
- 1 bögre forró víz
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 db kígyóuborkának a fele
- citromlé
- kis csipet cukor
- só
KUSZKUSZRA ÖNTET:
- 1/ 2 dl besózott uborkalé, vagy víz
- 3 tk friss citromlé
- 2 tk méz
- 2 tk só
ELKÉSZÍTÉS:
A bögrényi lencsét puhára főzzük egy csipet só, egy csipet oregánóval fűszerezett vízben. Kb. 30 perc alatt megfől, utána szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, turmixoljuk péppé, a kevés tejjel eláztatott kenyérrel (botmixerrel, aprító géppel). A hagymát, fogyhagymát vagy vágjuk nagyon apróra, vagy ezt is pépesítsük a géppel. Öntsük össze a lencsepépet, a hagymákat, és tegyünk bele kis zsiradékot, lisztet, zsemlemorzsát, a fűszereket (só, bors, pirospaprika), tojást. Ezt így alaposan keverjük el, hogy egy közepesen sűrű, krémes masszává váljon, ne legyen túl folyékony se túl sűrű!Ha nem elég sűrű, javíthatunk rajta egy kevés zsemlemorzsával.
Serpenyőben forrósítsunk fel 5 ek olajat, 1 ek adagokat szaggasunk a serpenyőbe és kicsit nyomkodjuk meg a tetejét a kanállal (így lapossabb korongokat formálunk) és közepes lángon süssük mindkét oldalát pirosra. Ha megsűlt, lecsepegtejük szalvétán. -( nem ajánlott a bő olajnban sütés, mert szétfolyhat!)
Kuszkusz készítés:
A 1/2 bögre száraz, durum kuszkuszt bele öntjük egy tálba és ráöntünk dupla annyi forrásban lévő vizet (1 bögre), dobunk mellé még egy csipet sót, elkeverjük a forró vízben ázó kuszkuszt, és letakarjuk, 10 perc és kész, megpuhult. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, megsózzuk, egy csipet cukrot is teszünk rá és friss citrom lével is megcsepegtetjük, így hagyuk állni fél órát. A felkaríkázott uborkát is sózzuk be, így levet enged. Ha kuszkusz kihűlt, az érlelődött hagymát, a lesózott uborkát öntsük össze a kuszkuszzal, és keverjük össze az egészet az öntetünkkel (1/2 dl folyadék /uborkalé/, 2tk méz , 3 tk friss citromlé, 2 tk só keveréke), kóstoljuk meg az egészet, ha kell még sózhatunk.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése