Ugrás a fő tartalomra

Krémes-szaftos fokhagymás tészta

 

Krémes
Krémes-szaftos fokhagymás tészta


Krémes-szaftos fokhagymás tészta: szuper egyszerű; laktató; fűszeres illatokban gazdag; olaszos tésztaétel.
Most a saját változatomról írok nektek, ami lehet egy kicsit "más tészta", de azért csak ehető.
Az eredeti olasz receptet is belinkelem ide.


HOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ:

- 1 tk teavaj
- 1 ek olaj
- 1 tk bazsalikom
- 1 kk zellerzöld
- 3 gerezd fokhagyma
- kis csipet őrölt bors
- kis csipet chili
- 1 ek 20% -os tejföl
- 1dl alaplé / maradék húsleves
- só
- 10 dkg durum spagetti tészta
- 2 közepes merőkanál tészta főzővíz

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztát odatesszük főlni, annyi alaplé és víz keverékével, ami épp ellepi. A főzővízbe teszünk még egy tk sót is.

A  megtisztított fokhagymát nagyon apróra felkockázzuk. Egy mélyebb serpenyőben felmelegítjük a vajat az olajjal együtt, és ebben pároljuk meg a fokhagymát (kis lángon), amikor már kezdene aranybarna lenni, lehúzzuk a tűzről, és a forró zsiradékba szórjuk a bazsalikomot, zellerzöldet, borsot, chilit, ezt elkeverjük.

Ha már kb 5 perce fől a tésztánk, egy (közepes méretű) merőkanállal, teszünk a tészta főzővizéből a fokhagymához, szedünk még egy merőkanál főzővizet, ennek csak a felét tesszük a fokhagymához, a másik felét egy kis bögrébe félre tesszük .

 A tésztát leszűrjük mielőtt teljesen megfőne, összeforgatjuk a fokhagymás-főzőleves keverékkel, most így tesszük vissza a tűzre, és kis lángon, kevés sóval megszórva, összeforraljuk (2 percig), ezalatt a félretett főzőlevet kikeverjük a tejföllel csomómentesre és a tésztára öntjük, összekeverjük-forraljuk a lével (1 perc)... és elkészült a szaftos tésztánk.

Jó étvágyat hozzá, ha kipróbálod a receptet!




Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tejfölt, a tejet, a to

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást még háro