Ugrás a fő tartalomra

Krémes-szaftos fokhagymás tészta

 

Krémes
Krémes-szaftos fokhagymás tészta


Krémes-szaftos fokhagymás tészta: szuper egyszerű; laktató; fűszeres illatokban gazdag; olaszos tésztaétel.
Most a saját változatomról írok nektek, ami lehet egy kicsit "más tészta", de azért csak ehető.
Az eredeti olasz receptet is belinkelem ide.


HOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ:

- 1 tk teavaj
- 1 ek olaj
- 1 tk bazsalikom
- 1 kk zellerzöld
- 3 gerezd fokhagyma
- kis csipet őrölt bors
- kis csipet chili
- 1 ek 20% -os tejföl
- 1dl alaplé / maradék húsleves
- só
- 10 dkg durum spagetti tészta
- 2 közepes merőkanál tészta főzővíz

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztát odatesszük főlni, annyi alaplé és víz keverékével, ami épp ellepi. A főzővízbe teszünk még egy tk sót is.

A  megtisztított fokhagymát nagyon apróra felkockázzuk. Egy mélyebb serpenyőben felmelegítjük a vajat az olajjal együtt, és ebben pároljuk meg a fokhagymát (kis lángon), amikor már kezdene aranybarna lenni, lehúzzuk a tűzről, és a forró zsiradékba szórjuk a bazsalikomot, zellerzöldet, borsot, chilit, ezt elkeverjük.

Ha már kb 5 perce fől a tésztánk, egy (közepes méretű) merőkanállal, teszünk a tészta főzővizéből a fokhagymához, szedünk még egy merőkanál főzővizet, ennek csak a felét tesszük a fokhagymához, a másik felét egy kis bögrébe félre tesszük .

 A tésztát leszűrjük mielőtt teljesen megfőne, összeforgatjuk a fokhagymás-főzőleves keverékkel, most így tesszük vissza a tűzre, és kis lángon, kevés sóval megszórva, összeforraljuk (2 percig), ezalatt a félretett főzőlevet kikeverjük a tejföllel csomómentesre és a tésztára öntjük, összekeverjük-forraljuk a lével (1 perc)... és elkészült a szaftos tésztánk.

Jó étvágyat hozzá, ha kipróbálod a receptet!




Megjegyzések

Kedvencetek:

Csülökbőrös lencseleves

 A lencse, mint alapanyag egy nagy kedvencem, és mellesleg a legtöbb lencsés receptem nagy sikernek örvend a családban.  Most a bevált lencseleves receptemről írok, amit pörkölt készítésből megmaradt csülök bőrrel tettem ízesebbé.  Ha nincs csülök bőr, jó lesz a szalonnabőr helyette! Lencseleves Ez a recept egy nagyobb adag, ebből marad másnapra is. HOZZÁVALÓK: - 265 g lencse - 4 db sárgarépa - 4 db petrezselyemgyökér - 1 nagyobb szelet zellergumó - 1 kisebb fej vöröshagyma - 1 kisebb tv-paprika - egy nagyobb darab csülök bőr, vagy szalonnabőr - 5 dkg füstölt kolbász - 5 szem babérlevél - 5 tk őrölt pirospaprika - 5 tk só - 1kk őrölt fehérbors - 2,5 ek finomliszt - 3 ek olaj - 4,5 l víz - levesbetét: 150 g rizs ELKÉSZÍTÉS: Az összevágott füstölt kolbászt olajon pirítani kezdem, a megtisztított, felkarikázott zöldségeket is mellé teszem és így pirítom őket olyan 3 percig, amíg kis színt kapnak.  Ezután megszórom finomliszttel, és kevergetés mellett lepirítom vajszínűr...

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tej...

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást...