Most egy házi fonott kalácsot készítettem, teljes kiőrlésű búzalisztből, cukormentesen, aminek a tésztájába pirított diót is tettem. Azt azért elmondom, hogy nem vagyok egy gyakorlott kalács készítő, így a külsejében vannak repedések, hepe-hupák, bár ez részben a nagyon lágy, levegős-omlós tésztának is köszönhető, de viszont az íze kárpótól...a pirított dió illat rögtön ünnepélyessé teszi, és a tészta selymes puhasága!
Cukormentes, teljes kiőrlésű diós kalács |
HOZZÁVALÓK:
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g finom liszt
- 40 g gyümölcscukor
- 1 tk sima cukor (élesztőhöz)
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 1 kis csipet só
- 100 g dió ( egész, nem darált)
- 30 g friss élesztő
- 100 g sütő margarin
- 3 db tojás
- 1 dl tej
TETEJÉRE KENJÜK:
- 1 kisebb tojás
- 2 ek tej
- 1/2 tk gyümölcscukor
- 2 tk őrölt dió
ELKÉSZÍTÉS:
A hűtős hozzávalókat mielőtt neki kezdenénk, olyan 20 percel előtte már kivesszük a hűtőből, mert a kelt tészta a meleget szereti.
Diót törünk, ha kell, kimérjük a liszteket, a gy.cukrot, a diót, élesztőt, a tejet, a legvégén a margarint.
A tejet langyosra melegítjük a sima cukorral (nem forró, csak langyos legyen!), ebbe morzsoljuk az élesztőt, és pár percig állni hagyuk.
A liszteket belemértük egy keverőtálba, bele keverjük a csipet sót és a pudingport. Ha az élesztős folyadék habzani kezdett, bele tesszük a három tojást a lisztbe, utána ráöntjük az élesztős tejet, erre pedig rászórjuk a kimért gy.cukrot.
A gépi habverő dagasztó részével, lassú fokozaton elkezdjük összedolgozni a tésztát, ha már kezd összeállni, lassan bele keverjük a puha, felkockázott margarint. Addig dagasztjuk, amíg nem kapunk egy ruganyos tészta cipót. Ha ez meg van, eltesszük egy meleg helyre keleszteni, belisztezve, letakarva.
1 órát kellesszük így.
Kikevertük a tésztát, jöhet a kelesztés |
Addig egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk az egész diószemeket, kevergessük közben, nehogy megégjen. Utána durvára törhetjük, nem kell egészen apróra. A diót lassan, kis fokozaton (apránként) beledolgozzuk a tésztába, amikor letelt az 1 óra kelesztés.
Megkelt a tészta |
Dió |
Ha ez meg van, megint egy cipót kapunk, amit lisztezett nyújtódeszkán, három egyforma részre vágunk.
Dióval kikevert tészta |
A három részre osztott tésztának, mind a három részéből sodrunk kb egyforma hosszúságú-szélességű
(két ujjnyi széles) rudat/hengert. Ezt a három, (nem túl hosszúra nyújtott!) tészta szálat, a végeinél összecsípjük és kicsit megnyomva, vissza hajtjuk az aljára. Így kezdésnek rögzítettük a fonatott. A három szálat elkezdjük egyszerű, hagyományos módon fonni, óvatosan mozgatva, hogy ne szakadjon, nyúljon túlzottan, lazán fonjuk, épp illeszkedjenek a szálak, és a végét is összecsípjük és a csücsköt beforítjuk az aljára. Így nagyon óvatosan, hirtelen alányúlva, beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy esetleg őzgerinc formába.
(két ujjnyi széles) rudat/hengert. Ezt a három, (nem túl hosszúra nyújtott!) tészta szálat, a végeinél összecsípjük és kicsit megnyomva, vissza hajtjuk az aljára. Így kezdésnek rögzítettük a fonatott. A három szálat elkezdjük egyszerű, hagyományos módon fonni, óvatosan mozgatva, hogy ne szakadjon, nyúljon túlzottan, lazán fonjuk, épp illeszkedjenek a szálak, és a végét is összecsípjük és a csücsköt beforítjuk az aljára. Így nagyon óvatosan, hirtelen alányúlva, beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy esetleg őzgerinc formába.
Sütés előtt |
A sütőt előmelegítjük, a kalács tetejét alaposan megkenjük a darált diós-tojásos keverékkel.
Közép meleg fokozaton, 40-45 percet sütjük.
Ha kész van, amint kihűlt, lehet szeletelni. Takarjuk le, hogy puha maradjon.
Fonott kalács |
Húsvéti kalács |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése