Ugrás a fő tartalomra

Friss, magyarosított Bolognai szósz

Rotyog a szószunk



 A kedvenc Bolognai szósz receptemet osztanám meg veletek, ami már hasonlít az eredeti olasz receptre, de azért közel marad a magyaros ízvilághoz. Tele friss alapanyaggal, fűszerrel, persze kicsit több munka, mint egy poros változat, de igazán megéri! 


HOZZÁVALÓK 4 FŐRE:

- olaj

- 4 fej vöröshagyma

- 2 szál sárgarépa

- 1 szál fehérrépa

- 1 gerezdnyi zellergumó 

-2 gerezd fokhagyma

- 4 db friss paradicsom

- 1 nagy bögrényi paradicsompüré

- 60 dkg darált sertéshús

- ízlés szerint só

- csipet bors

- 1/2 tk édes piros paprika

- 2 tk méz

- 3 tk bazsalikom

- 1 tk oregánó

- csipet kakukkfű

- trapista sajt

- durum spagetti tészta

A felkockázott hagymát kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd tovább pirítjuk a lereszelt répákkal, zellerrel, kis idővel a darált húst is rátesszük, és fehéredésig pirítjuk.

Piruló hagyma




Reszelt zöldségek













A húst sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott fokhagymával átforgatjuk, mielőtt hozzá tesszük a felkozkázott paradicsomot, a piros paprikát is rászórjuk, ezután öntjük rá a nagy bögre paradicsompürét. Még egy csésze vizet is tehetünk rá, ha szükséges, így főzzük letakarva kb húsz percet (kis fokozaton), ha letelt az idő, ízesítünk...paradicsomtól függően adagoljuk a mézt, még sózunk, beletesszük az oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, és így letakarva (kis fokozaton) vagy másfél órán keresztül főzzük, addig, amíg szép krémes szószunk lesz, közben kóstolunk, keverünk, folyadékot pótlunk, ha szükségesnek érezzük. Már csak tésztát főzünk hozzá, sajtot reszelünk, ha azzal szeretnék fogyasztani!



Elkészültünk

Az elkészült Bolognai spagettink


Jó étvágyat hozzá, remélem másnak is beválik a recept! Kommentben megoszthatod, ha sikerült megfőzni, vagy azt is, ha valami nem úgy sikerült!

Megjegyzések

Kedvencetek:

Kovászos kalandok I. : A kenyér

Olyan 5 hónappal ezelőtt kezdtem kovászos kenyeret sütni (igazi kovászos, élesztőmentes!), tehát szakértő nem vagyok, de már egész jól sikerülnek a kenyerek, ez részben annak köszönhető, hogy tagja vagyok egy kovászos csoportnak, ahol profi kovászolók láttak el tanácsokkal. A sütést egy 7-10 napos kovász érlelés előzte meg, minden nap friss liszttel, vízzel elkevertem az öregebb kovászmaradékot és meleg helyen, nejlonzacsival letakarva, hagytam, hogy megerjedjen. Ebből lett egy erős anyakovászom, amit már fel lehet etetni sütéshez.  Kovászos kenyér     FEHÉR KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEM: Előkészület: - 20g anyakovász + 150 rétesliszt + 80ml víz ( ez meleg helyen, olyan 8 óra mire maximálisan, háromszorosára felfut, ekkor ideális dagasztani vele, a lényeg, hogy legyen legalább duplája és ne legyen erősen savanyú szaga!) - 600g bl80-as kenyérliszt (Gyermelyit ajánlom) /a kenyérliszt fehérje tartalma biztosítja a kenyér tartását a kovászolás hosszú folyamata alatt/ -420 ml langyos víz - 150 g

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tejfölt, a tejet, a to

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást még háro