Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű csirkeraguleves

 

Elkészült csirkeraguleves

HOZZÁVALÓK 4 FŐRE:

- 2db csibe szárny, 2db húsos csirkemell csont, 2db csirke comb (egyéb aprólék)

- 3db sárgarépa

- 2 db petrezselyem gyökér

- egy kisebb zellergumónak 1/2-e

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 1 db tv paprika

- 6 nagy gerezd fokhagyma

- 1-1 csokor petrezselyem, zellerzöld (szárítottnál: 1-1 púpozott tk)

- 1/2 kk őrölt fekete bors

- 4 nagy csipet só

- kb. 2,5 l víz

-3 ek olaj

( ízlés szerinti tészta)

UGYAN EZ, 2 FŐRE:

- 3db csirke szárny, 2 db húsos csirkemell csont

- 2 db sárgarépa

- 1 db petrezselyem gyökér

- egy kisebb zellergumónak a 1/4-e

- 1 db tv paprika

- egy kisebb fej vöröshagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 1/2 kk őrölt fekete bors

- 1-1 kis csokor petrezselyem, zellerzöld ( vagy 1-1 csapott tk )

- 3 nagy csipet só

- 2 ek olaj

- 1,5 l víz

(ízlés szerinti tészta)

ELKÉSZÍTÉS:

A csirke már megtisztított részeit alaposan megmossuk, szárnyakat, mell részt, (combokat) félbe vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, alaposan megmossuk, a répákat felkarikázzuk, a paprika, hagyma, zeller, fokhagyma egyben marad. A felmelegített olajon, közepes lángon, a csibe minden részét megpirítjuk, 10 percig pirítjuk, közben többször átkeverjük. Most hozzáadjuk a répát, fehérrépát, zellert, hagymát, fokhagymát, és még ezzel együtt 5 percet pirítjuk (többször megkeverjük ezalatt). Az utolsó egy percben az őrölt borssal és egy nagy csipet sóval is átforgatjuk.

Pirul a csirke

Ezután felengedjük annyi hideg vízzel, hogy a húst ellepje.


Felöntve


 Sózunk még, beletesszük a paprikát, a zöldeket. Fedő alatt felforraljuk, esetleg, ha habzik...azt egy kanállal leszedjük a tetejéről.


Forr a levesünk


 Ha felforrt, kisebb lángra vesszük, és fedő alatt másfél órán át főzzük. Az első óra után kóstolhatunk, kelle még só.
Külön főzünk mellé tésztát.
 A végén, a levesünk zsírjából leszedünk egy kicsit, és a tésztánk főzővizébe tesszük a só mellé.

TÁLALÁS:
 A főtt húst külön tálba szedjük.
A főtt húst leválasszuk egy villa segítségével a csontokról, husi falatokat, tésztát teszünk a tányérba, és rámerjük a levesünk.

Jó étvágyat, ehhez az egyszerű, viszonylag gyors ételhez!


Megjegyzések

Kedvencetek:

Csülökbőrös lencseleves

 A lencse, mint alapanyag egy nagy kedvencem, és mellesleg a legtöbb lencsés receptem nagy sikernek örvend a családban.  Most a bevált lencseleves receptemről írok, amit pörkölt készítésből megmaradt csülök bőrrel tettem ízesebbé.  Ha nincs csülök bőr, jó lesz a szalonnabőr helyette! Lencseleves Ez a recept egy nagyobb adag, ebből marad másnapra is. HOZZÁVALÓK: - 265 g lencse - 4 db sárgarépa - 4 db petrezselyemgyökér - 1 nagyobb szelet zellergumó - 1 kisebb fej vöröshagyma - 1 kisebb tv-paprika - egy nagyobb darab csülök bőr, vagy szalonnabőr - 5 dkg füstölt kolbász - 5 szem babérlevél - 5 tk őrölt pirospaprika - 5 tk só - 1kk őrölt fehérbors - 2,5 ek finomliszt - 3 ek olaj - 4,5 l víz - levesbetét: 150 g rizs ELKÉSZÍTÉS: Az összevágott füstölt kolbászt olajon pirítani kezdem, a megtisztított, felkarikázott zöldségeket is mellé teszem és így pirítom őket olyan 3 percig, amíg kis színt kapnak.  Ezután megszórom finomliszttel, és kevergetés mellett lepirítom vajszínűr...

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tej...

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást...