Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű csirkeraguleves

 

Elkészült csirkeraguleves

HOZZÁVALÓK 4 FŐRE:

- 2db csibe szárny, 2db húsos csirkemell csont, 2db csirke comb (egyéb aprólék)

- 3db sárgarépa

- 2 db petrezselyem gyökér

- egy kisebb zellergumónak 1/2-e

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 1 db tv paprika

- 6 nagy gerezd fokhagyma

- 1-1 csokor petrezselyem, zellerzöld (szárítottnál: 1-1 púpozott tk)

- 1/2 kk őrölt fekete bors

- 4 nagy csipet só

- kb. 2,5 l víz

-3 ek olaj

( ízlés szerinti tészta)

UGYAN EZ, 2 FŐRE:

- 3db csirke szárny, 2 db húsos csirkemell csont

- 2 db sárgarépa

- 1 db petrezselyem gyökér

- egy kisebb zellergumónak a 1/4-e

- 1 db tv paprika

- egy kisebb fej vöröshagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 1/2 kk őrölt fekete bors

- 1-1 kis csokor petrezselyem, zellerzöld ( vagy 1-1 csapott tk )

- 3 nagy csipet só

- 2 ek olaj

- 1,5 l víz

(ízlés szerinti tészta)

ELKÉSZÍTÉS:

A csirke már megtisztított részeit alaposan megmossuk, szárnyakat, mell részt, (combokat) félbe vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, alaposan megmossuk, a répákat felkarikázzuk, a paprika, hagyma, zeller, fokhagyma egyben marad. A felmelegített olajon, közepes lángon, a csibe minden részét megpirítjuk, 10 percig pirítjuk, közben többször átkeverjük. Most hozzáadjuk a répát, fehérrépát, zellert, hagymát, fokhagymát, és még ezzel együtt 5 percet pirítjuk (többször megkeverjük ezalatt). Az utolsó egy percben az őrölt borssal és egy nagy csipet sóval is átforgatjuk.

Pirul a csirke

Ezután felengedjük annyi hideg vízzel, hogy a húst ellepje.


Felöntve


 Sózunk még, beletesszük a paprikát, a zöldeket. Fedő alatt felforraljuk, esetleg, ha habzik...azt egy kanállal leszedjük a tetejéről.


Forr a levesünk


 Ha felforrt, kisebb lángra vesszük, és fedő alatt másfél órán át főzzük. Az első óra után kóstolhatunk, kelle még só.
Külön főzünk mellé tésztát.
 A végén, a levesünk zsírjából leszedünk egy kicsit, és a tésztánk főzővizébe tesszük a só mellé.

TÁLALÁS:
 A főtt húst külön tálba szedjük.
A főtt húst leválasszuk egy villa segítségével a csontokról, husi falatokat, tésztát teszünk a tányérba, és rámerjük a levesünk.

Jó étvágyat, ehhez az egyszerű, viszonylag gyors ételhez!


Megjegyzések