Ugrás a fő tartalomra

Cukormentes amerikai palacsinta

Cukormentes amerikai palacsinta

 HOZZÁVALÓK:  TÉSZTA:

- 25 g teljes kiőrlésű búzaliszt

- 200 g sima Tönkölybúza liszt

- 2 db tojás

- 3 dl tej

- 1 csomag sütőpor

- 3 ek gyümölcscukor

- 1 kk vanília aroma

- 1/2 kk fahéj

- 1 ek olaj

ÖNTET:

- 5 dl tej

- 1 fél csomag vaníliás pudingpor

- 1 tk folyékony édesítőszer

- 1/2 kk só

 Ezzel a recepttel, cukorbetegek is fogyaszthatnak amerikai palacsintát, csak bele kell számítani a főétkezésükbe, még akkor is, ha hagyományos cukrot nem tartalmaz.

ELKÉSZÍTÉS:

A tészta hozzávalóit egybe öntjük, és robotgéppel simára keverjük. Ha csomómentesre kevertük, merőkanállal, apránként  adagoljuk forró, kiolajozott teflon serpenyőbe, úgy, hogy kis korongokat formázunk. Mindkét oldalált 1-1 percig süssük, időben fordítsuk meg, mert hamar oda éghet, akkor jó, ha pont aranybarnára pirult.

Öntetnek használhatunk mást is, vagy natúran is ehetjük. Ehhez az öntethez a pudingport, édesítőt, sót, kevés tejjel csomómentesre keverjük, a többi tejet, amit kimértünk, elkezdjük melegíteni, amikor már forrni kezdene, beletesszük a pudingos keveréket, és (kis fokozaton) folyamatos keverés mellet, még két percet forraljuk a pudingos mártásunk.

Egy egész adag a palacsintánkból


Nekünk bevált ez a recept, talán másnak is jól jön!  



Megjegyzések

Kedvencetek:

Csülökbőrös lencseleves

 A lencse, mint alapanyag egy nagy kedvencem, és mellesleg a legtöbb lencsés receptem nagy sikernek örvend a családban.  Most a bevált lencseleves receptemről írok, amit pörkölt készítésből megmaradt csülök bőrrel tettem ízesebbé.  Ha nincs csülök bőr, jó lesz a szalonnabőr helyette! Lencseleves Ez a recept egy nagyobb adag, ebből marad másnapra is. HOZZÁVALÓK: - 265 g lencse - 4 db sárgarépa - 4 db petrezselyemgyökér - 1 nagyobb szelet zellergumó - 1 kisebb fej vöröshagyma - 1 kisebb tv-paprika - egy nagyobb darab csülök bőr, vagy szalonnabőr - 5 dkg füstölt kolbász - 5 szem babérlevél - 5 tk őrölt pirospaprika - 5 tk só - 1kk őrölt fehérbors - 2,5 ek finomliszt - 3 ek olaj - 4,5 l víz - levesbetét: 150 g rizs ELKÉSZÍTÉS: Az összevágott füstölt kolbászt olajon pirítani kezdem, a megtisztított, felkarikázott zöldségeket is mellé teszem és így pirítom őket olyan 3 percig, amíg kis színt kapnak.  Ezután megszórom finomliszttel, és kevergetés mellett lepirítom vajszínűr...

Kovászos sajtos pogácsa, hajtogatással

Hajtogatott sajtos pogácsát készítettem, amit kovásszal kelesztettem meg. Hosszú, babrálós folyamat, de megéri!  HOZZÁVALÓK: Előkészület: - 25g anyakovászt megetettem 150g liszttel és 80 ml vízzel. Ez 5-6 óra alatt majdnem háromszorosára felfuttott, ekkor jó már sütéshez. És ebből a felfutott kovászból adtam 200 g-ot a tésztához. Tésztába: -  200g aktívan felfutó kovász - 150g rétesliszt - 500g finomliszt  - 250g sütűmargarin - 50ml tej - 1 db tojás - 200g 20%-os tejföl / - 150g trapista sajt /-hajtogatásnál kerül a tésztába! - 2 és 1/2 tk só Hajtogatásoknál még elkelhet 50-100g olvasztott mergarin, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát. A pogácsa tetejét 1-2 szer lekenjük ( 1 tojássárgája + 4 tk tejföl + 25 ml tej és egy csipet só) keverékével, mielőtt elosztanánk rajtuk 100g reszelt sajtot. Vagyis összesen 250g sajt kerül a tésztába. ELKÉSZÍTÉS:  A kimért liszteket elkeverjük a sóval, és a puha margarint szétmorzsoljuk a lisztben, amég morzsa nem lesz belőle. A tej...

Kovászos tejes zsemle

  Tejes vágott zsemle házi kovásszal Házi kovászos zsemlét sütöttem, tejjel dagasztva. Ráérős folyamat, de meghálálja az ízélménnyel. HOZZÁVALÓK: - 150g felfutott kovász (80% -víz tartalom) - 150g rétesliszt - 350g finomliszt - 250ml meleg tej - 1 tojássárgája - 1 ek tejföl - 25g sütőmargarin - 2 és fél tk só - 1 tk cukor (kevés olaj kenéshez) ELKÉSZÍTÉS: A felmelegítetett tejet összegyúrjuk a liszttel meg a tk cukorral. Ha kaptunk egy keményebb tésztát, akkor hozzá öntjük a kimért kovászt, ek tejfölt, a tojássárgáját és a margarint. Összedagasszuk a tésztával, és olyan tíz perc dagasztás után a sót is hozzá dagasztjuk és még olyan 10-15 percet dagasztjuk (géppel dagasztva).  Majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. Ha letelt az idő, nedves kézzel sziromhajtogatjuk ( a cipó oldalát megfogva kihúzzuk a tésztát és a szembelevő részre ráhajtjuk, ezt "körbemenve"  minden csücskével megcsináljuk egyszer) és megint pihentetjük 30 percet.  Ezt a hajtogatást...