Nem eredeti kínai recept, csak az ázsiai receptek ihlették. Szakértő nem vagyok, de azért megpróbálom érthetően/részletesen leírni a receptet, remélem, könnyen megérthető, és ha kipróbáljátok, Nektek is sikerélményben lesz részetek!
Hozzávalók KB. 5 főre:
- 60 dkg hús (sertés/csirke)
- 7 ek. szójaszósz (sötét)
- olaj
- őrölt fekete bors
- só
- 6db közepes sárgarépa
- 2db közepes fehérrépa
- 2db tv paprika
- 1db csípős zöldpaprika
- 5db nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- (1 maréknyi kelkáposzta)
- 1 csomag (durum) spagettitésztának a 3/4-e
Elkészült étel |
Először megmosom a húst, majd vékony csíkokra vágom, és bepácolom 4ek szójaszósz; 2ek olaj; csipet bors keverékébe. Így letakarva állni hagyom, amíg a zöldségeket megpucolom és szeletelem -a húst nem sózom külön, mert a szójaszósz elég sós, kóstolásnál még lehet pótolni.
Megpucolom a zöldségeket, a paprikákat kicsumázom, és alaposan megmosok minden zöldséget tiszta vízben. A hagymát félbe vágom, és úgy szeletelem fel. Hosszabb répákat -fehér, sárga- megfelezem, és megpróbálom vékony csíkokra vágni.
A paprikákat kicsit ferdén karikázom, vagy hosszában felcsíkozom
-így kb. egyméretű a többi zöldséggel.
Kelkáposzta nélkül is finom, ha esetleg valaki nem szereti, én is csak egy maréknyi káposztát tettem bele, amit előtte felkockáztam.
A fokhagymát még nem muszáj elővenni, csak a végén fog kelleni.
Két db nagy serpenyőre lesz szükség, jobb, ha az egyik mélyebb, hogy összelehessen forgatni benne az egészet. A mélyebb serpenyőbe, oda teszem -nagy lángon- pirulni a fehér/sárga répát, mert ennek kell a legtöbb idő, persze, pár kanál olajat is teszek alá.
Másik serpenyőbe, oda teszem sülni a húst -közepes lángon-, a páclét is ráöntöm, -ha száraz a hús, lehet tenni még 1 ek. olajat alá- és lefedem, így még jobban átjárja a pác. Ha elfőtt a lé, már fedő nélkül pirítom, míg aranybarna nem lesz, majd tovább párolom egy korty vizet hozzá adva, letakarom. Így párolódik, amíg nem lesz omlós a hús -közben, kóstolom, hogy kell-e plusz só, vagy mennyire puha /sertésnél több idő/.
Közben a répához, 5-10 perc után, hozzáadom a hagymát és a paprikát,
nagy lángon pirítom /só nélkül/, és két fakanál segítségével, óvatosan forgatom, hogy a répák ne törjenek össze.
Addig pirítom, míg a répa nem készül el, ha majdnem kész, egy kis csipet, sót és borsot teszek rá, összeforgatom. Ha répa nehezen puhul, alapos lepirítás után lefedem, és hagyom kicsit párolódni kisebb lángon. Húst is átkeverem, és teszek alá még vizet, ha kell. A kész zöldségeket kiszedem egy tálba, és külön megpirítom a káposztát, ha megpuhult, ezt is a zöldségekhez teszem. Ha jó a hús, lehúzom a tűzről, oda teszek vizet forrni -só nem kell bele a szójaszósz miatt-, és ezalatt a fokhagymát apró kockára vágom, ha felforrt a víz, beleteszem a spagettit, és 10 percig főzöm, 10 perc után leszűröm, és a nagyobbik serpenyőbe öntöm a tésztát -egy kanál olaj mehet alá- ráöntöm a húst is; a fokhagymát és 3 ek. szójaszószt rácsurgatok, ezt így nagy lángon pirítom 1 percig, közben összeforgatom, ne égjen meg, ezután rámennek a zöldségek (összeforgatom), 2-3 percet pirítom (ez alatt átforgatom), hogy összeérjenek az ízek... és lehúzzuk a tűzről... elkészült a tésztaételünk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése